En morgen fant K (3 år), E (5 år) og A (5 år) ut at de ville bake brød selv. Kjøkkenmaskinen stod klar, melposene ved siden av. Fristelsen ble stor. Når man har stått på en stol og sett på når brøddeigen blir laget, dag ut og dag inn - morgen etter morgen - ja, da lærer man faktisk hvordan det skal gjøres.
Først mel. Og grøtrester - da blir brødene ekstra gode!
Og solsikkefrø må vi ha.
Så setter vi på maskinen så deigen blir rørt godt sammen. Lille E (1 år) vil også se når det går fort rundt og rundt!
Litt mer mel.
Og så er deigen ferdig!
A syntes "det var litt vanskelig med den gjæra" (som skulle røres ut i vann), så der ble det innhentet litt voksenhjelp. Så altså - ganske alene, riktignok med de voksne i umiddelbar nærhet, kan en treåring og to femåringer helt fint sette en brøddeig. Kan du? :)
SÆTRA BARNEHAGES BESTE HJEMMEBAKTE BRØD
15 dl lunkent vann
50 g gjær
2-3 ts salt
1 kg hvetemel
1 kg sammalt hvete (gjerne blandet fin/grov)
litt solsikkekjerner
litt linfrø
en passe dæsj sesamfrø
en klunk olje
et par sleiver havregrøt fra i går
Eltes sammen, formes til tre brød som legges i form med en gang. Heves under klede en times tid, eller til brødene kommer litt over kanten på brødformene. Stekes på 200 grader i ca 50 minutter. Spises rykende ferskt! Og er like godt dagen etter.
KRUTONGER
Tørre brødskiver og skalker lager vi krutonger av. Brødet skjæres i terninger som legges i langpanne. Hell over olje, bland sammen, og krydre med flaksalt, rosmarin eller annet bladkrydder. Stekes i ovnen på 200 grader til krutongene er passe sprø. Godt til suppe eller bare som snacks.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar