fredag 6. november 2015

Sykkelbane


Variert tilgang til materialer betyr mye for hva barna gjør inne og ute. Reggio-filosofien vi er inspirert av vektlegger materialer og udefinerte materialer som en pedagog på linje med den voksne og rommet. Vi ser at materialer og rekvisita gir leken en ny dimensjon, og utvider det å sykle ute til å bli noe mye mer.

Voksne og barn sammen har tilført busskilt hvor man må stoppe, slange som blir til bensinpumpe, trafikklys sånn at klare kjøreregler blir overholdt og piler som viser kjøreretning. Barn lærer av andre barn, og lek og læring går over i hverandre. Hvorfor kan en ikke kjøre forbi hverandre på visse strekninger? Taxisyklene er attraktive, der mindre barn blir invitert til å sitte på, og kjørefarten må avpasses passasjeren. Når barna kjører etter hverandre må de ikke kræsje, men kan bruke "hornet" og tute for å få fortgang i bilkøen!

Aktiviteten bidrar til at barna blir bedre kjent med hverandre på tvers av avdelingene, den gir mening, er lærerik. Og barna har vært delaktige i prosessen - et godt demokratiprosjekt, slik vi ser det i praksis.














søndag 30. august 2015

Vann!


Vi har valgt VANN som tema for årets Grønt Flagg-prosjekt. Vann fascinerer både små og store, gir sanselige opplevelser og rike muligheter til undring og til å studere fysikk i praksis.

Denne uka har det vært verdens vannuke! Tilgang til rent vann er en menneskerettighet, men fortsatt mangler 663 millioner mennesker tilgang til rent drikkevann (kilde: Unicef Norge). Disse bildene kan forhåpentligvis også gi oss en vekker, så vi husker på hvor heldige vi er som bor i Norge og har ubegrenset med deilig, rent vann til drikke, vask og rekreasjon.

Vannsklie:


Hva flyter? Og hva synker?



Etter uker med sol og varme kom det (endelig?) regn!



Lykkelig ettåring utforsker det våte element:


tirsdag 16. juni 2015

Vissen karse



Noen kopper med vissen karse kan føre til mye undring.

Spørsmål 1: Hva har skjedd her?

"Den har dødd!"

Spørsmål 2: Hvordan kan vi se at den har dødd?

"Den har bøyd sæ sånn ned..."
"Den e ikke grønn, men har blitt grå."

Spørsmål 3: Hvorfor har den dødd?

"Den træng vann!"
"Hvis vi vanner den så vekser den og blir grønn!"

(Her er det muligheter for et lite eksperiment!)

Spørsmål 4: Kan vi spise den døde karsen?

"Jaa!"
"Neeei, æææsj!"

(For de som lurer så er det mulig å spise grå karse, men den smakte litt sterkt og ganske tørt.)